نورپردازی مسجد | انواع خدمات روشنایی مساجد
فهرست
نورپردازی مسجد و نکات مرتبط با آن
در طول تاریخ همیشه سازههای مذهبی شگفت انگیز بودهاند. این بناها برای تمامی گروه ها قابل توجه بوده و یکی از جذابترین مکانهایی که توریستها به آن جذب میشوند مساجد و کلیساها هستند. نورپردازی مسجد به دو بخش- نورپردازی داخلی مسجد
- نورپردازی بیرونی یا خارجی مسجد
نورپردازی فضای داخلی مسجد
یکی از جنبههای پر اهمیت در طراحی فضای داخلی مسجد، روشنایی و نورپردازی آن است. استفاده از مهارت و تخصص در بکارگیری و استفاده از نور، سبب ارتقاء معماری و معنی دار شدن فضا میشود و یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه کرد استفاده از نور روز و نور مصنوعی همزمان است. نور روز میتواند تامین کننده تمامی نیازهای روشنایی در استفاده روزانه فضا باشد. ولی از آنجائیکه مراسم عبادی وآئینی در شب نیز برگزار می شوند نیاز به استفاده از نور احساس می شود. با توجه به عملکرد مساجد و اعمالی که در این فضای معنوی انجام میشود، درمییابیم که نورپردازی مسجد عموما چهار هدف زیر را دنبال میکند:- شرکت کنندگان در مراسم قادر باشند فعالیتهای انجام شده را به روشنی مشاهده کنند.
- فضا به گونهای روشن باشد که عبادت کننده ببیند که اطرافش چه اتفاقاتی رخ میدهد، از ایجاد سایه و گرما جلوگیری شود و از تابش مستقیم نور به چشم شرکت کنندگان پرهیز شود.
- به شرکت کنندگان و نمازگزاران حس فضای امن را بدهد و فضا به واسطه روشنایی واقعا امن جلوه کند.
- ایجاد یک فضای معنوی خوب بصری و نور محیطی مطلوب.
طراحی نورپردازی مسجد
همانطور که گفته شد، هنگام طراحی نورپردازی مسجد باید به عملکرد فضا دقت کنیم. بطور کلی با توجه به اعمالی که در مسجد صورت میگیرد چهار جزء اصلی وجود دارد:- روشنایی وظیفهای: نور کافی جهت مطالعه برای نمازگزاران و امام جماعت (روشنایی افقی). روشنایی موضعی: به منظور متمرکز شدن بر روی امام جماعت، سخنران مراسم، اشیاء و المانهای مذهبی.
- روشنایی تاکیدی: روشنایی جهت روشن کردن تزئینات، برجسته کردن ویژگیهایی مانند قوسها و پیشآمدگیها و ایجاد فضای معنوی.
- روشنایی برای مراسم خاص: نورهای تزئینی برای استفاده در مناسبتها، اعیاد، عزاداریها
شدت روشنایی مناسب در فضای داخلی مسجد
در نورپردازی مسجد لازم است که از طرحهای مختلف روشنایی عمومی، تاکیدی و یا اشتراک این دو استفاده شود. یکی از مواردی که باید به آن توجه شود بکار بردن نور مناسب در روشنایی تاکیدی است. مراسم عبادی که با خواندن کتاب دعا همراه است روشنایی عمومی 100 تا 200 لوکس را نیاز دارد. حال آنکه میزان روشنایی تاکیدی حداقل سه برابر روشنایی عمومی باید باشد. این نور خاص برای روشن شدن حجم فضای اشغال شده توسط نمازگزار، اشیا و بافتها می باشد. دید خوب برای تشخیص و برقراری ارتباط لازم است که توسط فراهم کردن میانگین کافی روشنایی استوانهای در فضا ممکن میشود.انتخاب نوع مناسب چراغ و لامپ در نورپردازی مسجد
باتوجه به دردسترس بودن منابع نوری مناسب و اقتصادی در زاویههای تابش مختلف، انتخاب نوع چراغ با توجه به اهداف زیر صورت میگیرد:- چراغهایی با زاویه تابش باز تامین کننده نورهای محیطی، سقفها، قوسها و پیشآمدگیها هستند.
- چراغهایی با زاویه تابش متوسط برای تابش به سمت پایین جهت تامین نور عمومی، مطالعه نمازگزاران و امام جماعت مورد استفاده قرارمیگیرند.
- چراغهایی با زاویه تابش بسته تامین کننده روشنایی تاکیدی هستند. این نور جهت متمرکر شدن بر روی امام جماعت، اشیا و المانهای مذهبی، محراب و …و یا نشان دادن ویژگیهایی در فضا مناسب میباشد.
انتخاب دمای رنگ نور مناسب
برای ایجاد یک فضای معنوی انتخاب دمای رنگ نور مناسب اهمیت دارد. دمای رنگ نور نچرال و هر چه به سمت نور گرمتر میرویم، حس و حال محیط را گرمتر و روحانیتر میکند. طراح نورپردازی مسجد با توجه به مراسم انجام گرفته در فضا و نیازهای آن این مهم را اجرا میکند.نورپردازی فضای بیرونی مسجد
یکی از بخش های قابل توجه در نورپردازی فضای بیرونی مسجد، گنبد و منارههای مسجد است. انتخاب چراغ مناسب، رنگ نورس مناسب و محل قرار گیری و نصب صحیح در نورپردازی گنبد بسیار اهمیت دارد. روشن کردن حجمهایی نظیر گنبد نیاز به توجه خاص دارد تا پوشش کامل تامین شود. روشن کردن منارهها از داخل میتواند معنوی بودن این سازهها را به نمایش بگذارد. نتیجه گیری نورپردازی مسجد معماران همواره کوشیده اند تا نور خداوندی را در این مقدسترین مکانها جلوه گر کنند تا تداعی کننده نور حقیقت، رحمت و معنویت الهی باشد. حضور، حرکت و تمرکز را میتوان از طریق تاریکیها و روشنیها انتقال داد. نور، کلید انفصال از دنیای مادی، انتقال از فضای مادی به معنوی و وصول به دنیای معنوی است. طراح نورپرداز، گام اولش را با درک فضا برمیدارد و در گام دوم به داستان نورپردازی میپردازد. در قدم سوم ساختار نورپردازی مطرح میشود و چهارمین قدم پارمترهای نورپردازی شامل نورخروجی، رنگ نور، زاویه مورد نظر، رفلکتورها و دیفیوزرها مطرح میشود. طراح نورپرداز با درک کامل از فضا، معماری، تاریخچه و فرهنگ و راهکارهای اجرایی عملی و بکارگیری دانش نورپردازی به نتیجه مورد نظر دست مییابد.سخن پایانی
سخن آخر، پس از توضیحات مقاله راهنمای نصب چراغ خطی یا لاینر، در مورد دنیای نورهای خطی مجموعه متنوعی از گزینهها را برای روشن کردن فضاهای مسکونی و اداری توضیحات کاملی را ارائه دادیم. از انتخاب چراغهای خطی گرفته تا پیچیدگیهای نصب و طراحی، برای ایجاد محیطهایی که هم از نظر بصری خیرهکننده و هم از نظر عملکرد کارآمد هستند، کمک گرفتن از افراد متخصص ضروری است. دنیای نورپردازی مدرن با استفاده از چراغهای خطی و دیگر تجهیزات روشنایی، تحولی چشمگیر در طراحی داخلی فضاهای مسکونی و اداری ایجاد کرده است. نورپردازی بهعنوان یک عنصر کلیدی در زیباسازی و بهبود عملکرد فضاها نقش بسزایی دارد. انتخاب صحیح از بین انواع چراغ خطی، لاین نوری، چراغ خطی توکار و چراغ خطی روکار، میتواند به طراحی منحصر به فرد و کارآمد یک محیط کمک کند. این چراغها نهتنها به عنوان یک منبع نور عمل میکنند، بلکه به عنوان عناصر طراحی نیز تأثیر قابلتوجهی بر زیبایی فضا دارند. گروه روشنایی آراشید با ارائه مجموعهای متنوع از محصولات روشنایی، از چراغهای مگنتی گرفته تا چراغهای گچی، به مشتریان خود این امکان را میدهد که با انتخاب مناسبترین گزینهها، محیطی روشن و دلپذیر را طراحی کنند. تیم آراشید با تکیه بر دانش و تجربه در زمینه طراحی نورپردازی، آماده است تا به شما در هر مرحله از انتخاب محصول تا نصب و پیادهسازی مشاوره دهد. چه در حال برنامهریزی برای نورپردازی یک فضای کوچک مسکونی باشید و چه یک پروژه بزرگ تجاری، متخصصین این مجموعه میتوانند راهکارهایی سفارشی برای نیازهای شما ارائه دهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و استفاده از مشاوره رایگان، میتوانید به وبسایت آراشید مراجعه کنید. همچنین از طریق صفحه اینستاگرام arashid.lighting با این مجموعه در ارتباط باشید و از آخرین محصولات و طرحهای نوآورانه آگاه شوید.سوالات پر تکرار در مورد نورپردازی مسجد
1. نورپردازی مسجد به چند بخش تقسیم میشود؟
نورپردازی مساجد به دو بخش نورپردازی داخلی و نورپردازی خارجی تقسیم میشود که هر دو بخش اهمیت خاصی در زیباسازی و ایجاد فضای معنوی دارند.
2. چرا نور وظیفهای در مساجد مهم است؟
نور وظیفهای برای مطالعه و خواندن نماز توسط نمازگزاران و امام جماعت ضروری است تا دقت و تمرکز بیشتری در انجام عبادات فراهم شود.
3. چه نوع نور برای گنبد و منارههای مسجد استفاده میشود؟
برای نورپردازی گنبد و منارهها از چراغهایی با زاویه تابش مناسب استفاده میشود تا به بهترین شکل ممکن برجستگی و معنویت این سازهها نمایان شود.
4. چرا استفاده از دیمر در نورپردازی مساجد اهمیت دارد؟
دیمر یا کاهنده نور امکان تنظیم شدت نور را فراهم میکند تا بسته به نوع مراسم، حس و حال محیط تغییر کند و فضا به بهترین شکل ممکن تنظیم شود.
5. چه میزان روشنایی برای فضای داخلی مسجد مناسب است؟
برای فضای داخلی مسجد، روشنایی عمومی بین 100 تا 200 لوکس و روشنایی تاکیدی باید حداقل سه برابر این مقدار باشد تا دید مناسب و محیطی معنوی فراهم شود.
6. دمای رنگ نور مناسب برای مسجد چیست؟
دمای رنگ نور در مساجد باید نزدیک به نور طبیعی و گرم باشد تا حس آرامش و معنویت در فضای عبادت ایجاد شود.