
روشهای نورپردازی رستوران( کافی شاپ، فست فود، سلف سرویس)
یکی از مهمترین ویژگی های طراحی رستوران نورپردازی آن است. نورپردازی رستوران میتواند فضای آن را بزرگتر نشان داده و یا فضایی آرامش بخش خلق کند. اما چرا نور رستوران اینقدر مهم است؟ از کجا بدانیم چه نوع نورپردازی با چه شدت نوری و چه دمای رنگ نوری برای چه فضایی مناسب است؟ و آخرین فن آوریها برای کمک به روشنایی رستورانها چیست؟
روشهای اصلی نورپردازی رستوران
سه نوع نورپردازی اصلی وجود دارد: نور محیطی، نور وظیفه ای یا موضعی و نور تاکیدی که هر کدام هدف متفاوتی را دنبال میکنند و میتوانند از طریق منابع نوری مختلف اجرا شوند.
روشنایی محیطی منبع اصلی روشنایی در یک فضاست و میتواند از نور طبیعی تامین شود یا با استفاده از منابع نور مصنوعی تامین شود. این روشنایی به افراد اجازه میدهد تا به راحتی اطراف را ببینند و حرکت کنند.
نور موضعی به مشتریان و کارکنان اجازه میدهد تا عملکردهایی را انجام دهند که ممکن است به منبع نور متمرکزتری نیاز داشته باشند، مانند خواندن منو یا آشپزی. نورهای موضعی را میتوان بوسیله چراغهای آویز و یا چراغهای ریلی سقفی تامین کرد
نورپردازی تاکیدی به فضا جذابیت بخشیده و برای ایجاد نقاط کانونی استفاده میشود. از نور تاکیدی برای برجسته کردن قطعات آثار هنری، تابلوها، مجسمهها و یا تامین روشنایی جزیرههای تزئینی یا تاباندن نور به مناطق خاص مانند: میز دسر، سالاد، نوشیدنی و …….استفاده میشود.
چگونه نور رستوران بر خلق و خوی مشتریان تأثیر میگذارد؟
سطوح مختلف نور را میتوان به منظور تنظیم حال و هوای رستوران یا فست فود و کافی شاپ استفاده کرد. این به این معنی است که مشتریان میتوانند با انتخابهای صحیح روشنایی به این فضاها جذب و یا از آن دور شوند.
نور کم
نور کم میتواند آرامش بخش و رمانتیک باشد و مشتریان را ترغیب به ماندن طولانیتر کند. به یک شام با نور شمع در یک رستوران رسمی فکر کنید. طراحی این فضا معمولا با چراغهای آویز در بالای میز با دیمر اجرا میشود. نور کم صمیمیت بیشتری ایجاد میکند زیرا بخشهایی که روشن میشوند در گرداگرد میز، به مشتریان این امکان را میدهند که احساس کنند از سایر مهمانان اتاق جدا شدهاند. توجه داشته باشید که مهم است، حتی در محیط هایی با نور کم، روشنایی محیطی کافی برای انجام آسان و ایمن وظایف اصلی مثل راه رفتن، در نظر گرفته شود.
روشنایی درخشان(نور متوسط و زیاد)
نورهای درخشان تحریک بیشتری نسبت به نور کم به وجود می آورند. این بدان معنی است که مشتریان بیدار و هوشیار خواهند بود. نور روشن برای پذیرایی جلسات کاری در رستوران، فضاهای پر انرژی مانند آب میوه فروشیها، کافهها یا رستورانهای خانوادگی و یا فست فودها مناسب است. این روشنایی را میتوان با استفاده از روشنایی روز توسط پنجرههای بزرگی که نور طبیعی را وارد میکنند یا منابع نور مصنوعی سقفی و آویز به دست آورد.
نورپردازی برای زمان های مختلف روز
هنگام تصمیم گیری در مورد نحوه نورپردازی رستوران، به خاطر داشته باشید که میخواهید نورپردازی شما در طول روز چه نوع خلق و خوی ایجاد کند. ساعت کار رستوران شما چقدر است؟ اگر یک غذاخوری یا کافی شاپ را اداره میکنید و بیشترین فروش خود را در شلوغی صبحگاهی دارید، از همان نوع نورپردازی که یک رستوران رمانتیک یا رستوران شبانه استفاده می کند، استفاده نمیکنید. و اگر کسبوکاری دارید که برای چندین وعده غذایی باز است، میتواند ارزشش را داشته باشد که نور خود را برای صبحانه، ناهار، شام یا سایر خدمات غذایی تنظیم کنید. حالا سوال این است که شدت روشنایی و دمای رنگ نور برای هر یک از وعده های غذایی که در رستوران سرو می شوند باید چگونه باشد؟
صبحانه
باید از نور درخشان برای سرو غذا در اوایل روز استفاده شود. در صبح، مشتریان برای بیدار شدن و خواندن روزنامه در حین لذت بردن از قهوه، به نور درخشان نیاز دارند. نور طبیعی منبع ایده آل برای این زمان است.
ناهار
سرویسهای ناهار باید نور متوسطی داشته باشند. همچنین سطوح روشنایی ببیشتر مخصوصاً برای فست فود و رستوران های سلف سرویس مناسب است، جایی که مردم برای غذا خوردن نمینشینند و یا کوتاه می نشینند و سریع چیزی میگیرند.یا میخورند و خارج میشوند. نورپردازی حتی میتواند به ایجاد نرخ گردش سریعتر و ورود و خروج مشتریان کمک کند، بنابراین اگر میخواهید شلوغترین سرویس غذای شما سریعتر انجام شود، این را در نظر داشته باشید.
شام
رستورانهایی که بیشتر فروش خود را در خدمات شام انجام میدهند، معمولاً سعی میکنند فضای آرام تری داشته باشند، صرف نظر از اینکه رستوران معمولی یا مجلل باشد یک نور ملایم و آرامش بخش میتواند ساعات پایانی یک روز پر کار را لذت بخش کند. زمان شام محبوبترین زمان برای بیرون رفتن برای صرف غذا است، زیرا مشتریان میتوانند بعد از یک روز شلوغ، استراحت کنند. وقتی فضا دلچسب باشد، مهمانان شما ممکن است زمان بیشتری بمانند و به دنبال آن سفارش بیشتری داشته و سود بیشتری به شما بدهند.
سناریوهای مختلف نورپردازی
انواع مختلفی از نورپردازی وجود دارد که میتوانید هنگام طراحی نورپردازی رستوران در نظر داشته باشید. همچنین ممکن است لازم باشد مناطق مختلف ساختمان خود را به طور متفاوتی نورپردازی کنید تا در زمان های مختلف روز نور مناسب تامین شده و از نور روز هم بهره کافی را ببرید.
منابع تامین روشنایی
چراغهای متنوعی برای تامین روشنایی رستورانها وجود دارد. از چراغهای خطی توکار، روکار، آویز، چراغ های ریلی با نورهای قابل تنظیم، چراغ های روی میز، شمع ها و منابع دیگر با توجه به نوع رستوران میتوان استفاده نمود.
روشنایی طبیعی
نور طبیعی نه تنها یک روش مناسب و سالم برای روشن کردن رستوران است ، بلکه رایگان است. اگر میتوانید با بهرهگیری از پنجرههای بلند، درها با پانلهای شیشهای بزرگ و نورگیرها از نور روز استفاده کنید. قسمت های نشیمن و میزها را در اطراف محیط رستوران خود در کنار پنجره ها قرار دهید، اما توجه داشته باشید که مشتریان را مستقیماً در کنار درها قرار ندهید، زیرا ممکن است با نسیم سرد یا ترافیک رفت و آمد راحت نباشند.
برای استفاده بهینه از نور طبیعی، باید الگوهای نور طبیعی را که رستوران در طول روز به دلیل حرکت خورشید تجربه میکند، در نظر داشت. مشتریانی که رو به شرق یا غرب مینشینند بیشتر تحت تأثیر نور مستقیم خورشید قرار میگیرند، بنابراین لازم است پردهها یا شیدهایی روی پنجرهها نصب شود تا نور خورشید را از چشم آنها دور نگه داشت. همچنین باید فصول و آب و هوا را نیز در نظر گرفت چرا که از دیگر عواملی هستند که بر نور طبیعی وارد شده به رستوران تأثیر میگذارند.
روشنایی هوشمند
با پیشرفت تکنولوژی، دستگاههای بیشتری وجود دارد که به شما کمک میکنند تا رستوران خود را اداره کنید، از جمله ابزارهایی برای مدیریت روشنایی رستوران وجود دارند. بسته به سیستمی که انتخاب میکنید، میتوانید به ویژگیهای مختلفی دسترسی داشته باشید. برخی از این ویژگیهای موجود عبارتند از خاموش شدن خودکار، سنسورهای نور روز، کنترل سطح روشنایی، کنترل شدت روشنایی، کنترل علائم، زمانبندی رویداد، سنسورهای اشغال/فضای خالی و قفلهای زمانی.
این سیستمها و ویژگیهای آنها به شما این امکان را میدهند که سایهها و منابع نور مصنوعی خود را بر اساس ساعات کار، میزان نور طبیعی و سایر عوامل سفارشی و خودکار کنید تا در زمان و هزینه در قبوض آب و برق خود صرفهجویی کنید. به عنوان مثال، روشنایی شما می تواند در نیم ساعت قبل از بسته شدن کافی شاپ به تدریج روشن تر شوند تا به مشتریان در اواخر شب سیگنال دهند که زمان ترک کردن آنها فرا رسیده است. همچنین می توانید چراغ هایی داشته باشید که وقتی کسی در اتاق نیست به طور خودکار خاموش می شود.
بسیاری از این سیستم ها حتی می توانند به راحتی از طریق کنترل پنل در رستوران یا برنامه تلفن هوشمند، دسکتاپ یا تبلت شما کنترل شوند. به این ترتیب، میتوانید تمام نورپردازی خود را از یک مکان مناسب و گاهی متحرک مدیریت کنید. علاوه بر نورپردازی، این فناوریهای مختلف میتوانند سایر جنبههای محل شما مانند موسیقی، تلویزیون، ترموستات، فنها و سیستم امنیتی شما را کنترل کنند.
روشنایی نما و فضای بیرون رستوران
فضای بیرونی رستوران باید با ارائه روشنایی خوب و جذاب به عنوان تبلیغ و دعوت کننده مشتری عمل کند. با برجسته کردن معماری ساختمان، روشن کردن تابلوها، و روشن کردن میزها و جرایز خاص برای زمانی که نور طبیعی کم است، به همان اندازه که در داخل رستوران به نورپردازی توجه میشود باید در فضای باز نیز توجه نمود. با استفاده از وسایل و تکنیکهای روشنایی در فضای باز، مسیرهایی را به سمت ورودی رستوران ایجاد کنید. هنگام طراحی روشنایی برای پاسیو و عرشه فضای باز، ایمنی و امنیت نیز باید در نظر گرفته شود. پارکینگ ها، ورودی ها، خروجی ها، پیاده روها و رمپ ها باید به خوبی روشن شوند تا از بروز حوادث جلوگیری شود. نورافکن ها را روی تابلوهای فضای باز قرار دهید تا مردم بتوانند کسب و کار شما را پیدا کنند و ببینند که شما باز هستید. نورپردازی در فضای باز همچنین به ایجاد امنیت رستوران کمک میکند.
منابع مختلف روشنایی رستوران و کاربرد آنها
از چراغهای تزئینی سقفی گرفته تا دیوارکوبها، انواع نورپردازی متناسب با دکوراسیون رستوران وجود دارد. برخی از محبوبترین گزینههای نورپردازی را در زیر بررسی میکنیم:
چراغهای آویز
این چراغها به صورت خطی و یا نقطهای از سقف آویزان میشوند، میتواند روی کانترها، میزها، جزیرهها، و مناطق دیگر قرار گرفته و هنگام خواندن منوها، نور عالی را برای مهمانان فراهم کنند.
لوستر
از سقف آویزان میشود و یک نقطه کانونی در راه ورودی یا سالن غذاخوری ایجاد میکند. لوسترها شیوه سبک و ظریف روشنایی را ارائه میدهد.
پنکههای سقفی نوری
گردش نور و هوا را ایجاد میکند و برای کانونهای سرپوشیده در فضای باز عالی است.
دیوارکوب
به دیوارها متصل می شود و روشنایی تاکیدی را ارائه میدهد. میتوان از آن برای روشن کردن آثار هنری یا آینهها استفاده کرد. دیوارکوب ها اغلب در دستشویی ها به عنوان تامین کننده روشنایی استفاده میشوند.
چراغهای ریلی
معمولا چندین چراغ روی یک مسیر ریل پیوسته قرار میگیرند و میتوان آنها را به جهتهای مورد نظر تنظیم کرد. برای ایجاد نقاط کانونی مناسب بوده و میتوانند روی سقف یا دیوار نصب شوند.
چراغ های روشنایی LED
چراغهای LED نسبت به سایر گزینهها کارآمدتر هستند و در کاهش انرژی موثر هستند. آنها با ایجاد نور یکدست، نور را در یک منطقه خاص پخش میکنند. چراغ های LED برای رستوران ها و فضاهایی که به دنبال برجسته کردن یک منطقه یا چراغهای تزئینی نیستند، ایده آل است.قابل ذکر است که در تمامی چراغهای مورد اشاره در بالا می توان از منابع روشنایی LED استفاده نمود.
چراغهای توکار
برای سقفهای همسطح و تامین نور محیطی گزینه بسیار مناسبی هستند. چراغهای خطی از جمله این موارد هستند.
طراحی روشنایی کاربردی
نور بخش بسیار مهمی در طراحی رستوران هاست. از انواع مختلف نورپردازی و استفاده مناسب از نور طبیعی گرفته تا آخرین فناوری در نورپردازی هوشمند، باید موارد زیادی را در نظر گرفت. برای ایجاد حال و هوای متفاوت در رستوران، کافی شاپ و یا فست فود و در زمان های مختلف روز، میتوان از طراحی روشنایی متفاوت استفاده کرد.